DEZBATERE LA PARLAMENT PE TEMA TĂIERILOR ILEGALE DE LEMN

Politic

Deputat Ion Cupă: „Vom face o dezbatere lărgită cu toţi factorii din domeniu pentru a găsi soluţiile prin care să stopăm tăierile ilegale de lemn”

Aşa cum a promis public, deputatul Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj a expus în şedinţa din această săptămână a Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, o serie de elemente concrete privind chestiunea tăierilor ilegale de lemn.

„Avem nevoie de o dezbatere serioasă fără menjamente asupra chestiunii tăierilor ilegale. Furtul de lemn este cea mai constantă infracţiune din ultimele trei decenii, cu impact major asupra viitorului nostru, al tuturor. Amploarea tăierilor ilegale din România ultimelor trei decenii este estimată la 270 de milioane de metri cubi. Sunt multe elemente care indică faptul că, în pofida unor măsuri luate de către statul român în materie instituţională sau legislativă, (vezi SUMAL, Radarul Pădurii, Garda Forestieră etc.) tăierile ilegale continuă. Hoţii de lemne îşi adaptează metodele la noile realităţi. În fiecare an, piaţa neagră a lemnului din România însumează, se pare, aproximativ un miliard de euro.”

Liderul ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă a propus în cadrul Comisiei organizarea în perioada imediat următoare, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, condus de Costel Alexe a unei dezbateri aprofundate asupra tăierilor ilegale de lemn la care vor fi invitaţi toţi actorii principali din domeniu: instituţii publice, onguri, media (inclusiv jurnaliştii de la Netflix care au realizat recent un documentar pe această temă), Comisia pentru mediu (Senat), Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic (Senat), Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi fond cinegetic din Camera Deputaţilor, Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare în silvicultură „Marin Drăcea” şi Academia Română.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns