Filarmonica „Oltenia” Craiova / Stagiunea 2019/2020

Divertisment

De la Classic la Jazz este călătoria muzicală propusă vineri, 14 februarie 2020, ora 19:00, de maestrul Marius Hristescu, alături de soliştii invitaţi – acordeonistul Eugen Negruţă şi violonistul Eugen Ursu. Capodopere ale barocului (Rameau şi Bach) vor fi cântate alături de celebre compoziţii semnate de Piazzolla şi John Williams, demonstrând că arta autentică dobândeste o strălucire aparte, odată cu trecerea timpului şi că oamenii de ieri şi de astăzi sunt animaţi de aceleaşi lucruri: bucuria de a trăi şi de a împărtăşi momente frumoase cu cei din jur. 

Invitat frecvent al filarmonicilor și operelor din ţară, dirijorul Marius Hristescu a susţinut concerte și spectacole alături de interpreţi precum: Ion Ivan-Roncea, Bogdan Ştefănescu, Cosmin Marcovici, Sorin Drăniceanu, Yuri Tsiple, Alexandra Coman, Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Vlad Stănculeasa, Bogdan Zvorişteanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Prieto-Sanchez, Ioana Lupaşcu, Maria Solozobova, Cristian Florea. În anul 2010, împreună cu soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla, a iniţiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes răsunător. În alcătuirea programelor de concert, o preocupare constantă a fost aceea de a prezenta publicului lucrări mai puţin cunoscute sau din creaţia contemporană. Astfel, în februarie 2010, a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorului cipriot Savvas Savva, în 2011 și 2013 a adus în atenţia publicului Simfonia a II-a „Romeo şi Julieta” și Simfonia a VI-a „Divina Comedie” de Alfonso Rega, în 2012 Concertul Iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon-bas de Eric Ewazen şi Cartoon pentru 13 instrumente de coarde şi clavecin de Zoran Eric. În februarie 2014, prezintă în primă audiție absolută șapte piese ale unor compozitori coreeni contemporani, într-un concert excepțional la pupitrul Filarmonicii „Banatul” Timișoara. În ianuarie 2012, a fost invitat să dirijeze una dintre cele mai valoroase orchestre de tineri muzicieni din Zona Balcanică – Orchestra de Coarde a Şcolii de Tinere Talente din Cuprija (Serbia). Alte proiecte peste hotare au inclus prezența la pupitrul Sudwestdeutsches Kammerorchester din Pforzheim, într-un concert la Zürich și pe scena Sălii cu Orgă din Chișinău, la pupitrul Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, avându-l ca solist pe reputatul violoncelist Cristian Florea.

Pe parcursul anilor, Eugen Negruță împreună cu Concertino Accordion Band susține numeroase concerte în cele mai prestigioase săli de spectacol (Danemarca,  Franţa,  Italia,  Austria,  Polonia,  Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția, Rusia,  România,  Coreea  de  Nord,  China,  Canada). De-a lungul timpului, band-ul a reuşit să adune în palmares o mulţime de trofee, iar datorită vitalităţii lor creatoare a fost numit „Cel mai bun ansamblu muzical din Europa”. O filă  aparte revine colaborării cu cei mai reputați acordeoniști din lume: Vladimir  Zubitsky  (Ucraina-Italia),  Duo  Paris-Moscou – Domi Emorine și Roman  Jbanov,  Frank  Marocco (SUA)  și  celebrul  acordeonist  și  compozitor  Richard  Galliano  (Franța). Concertino Accordion Band a înregistrat trei CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Muzica lumii” (2007) și „Culorile muzicii” (2012), „Live in Berlin” (2014), „Ten Years under the Rock’s” (2015), „XX century Music” (2017). În 2009, i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova, iar ansamblului, în 2010 – cel de ansamblu artistic emerit al Republicii Moldova. Pe lângă vasta sa activitate din Concertino Accordion Band, Eugen Negruță susține numeroase concerte solistice cu Orchestra Națională de Cameră din Republica Moldova (Festivalul Vara Magică 2017, la Ateneul Român); cu L&V Piano Duo (Dubai 2013 și 2018); Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale; Orchestra Amadeus; numeroase turnee în România cu maestrul Tudor Gheorghe.

Eugen Ursu studiază muzica de la vârsta de șase ani. În 1998 încheie studiile muzicale la Liceul Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”,  în clasa prof. Alla Guseva și începe studiile universitare la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în cadrul clasei profesorului Boris Duboșarschi, pe care le abslovă în anul 2004. Între anii 1999 și 2003 își perfecționează măiestria muzicală cu Nina Beilina (care la rîndul ei a studiat cu Vladimir Yampolsky și David Oistrach) în New-York, la Мannes College of Music. De asemenea, a studiat arta interpretării în cadrul ansamblului cameral cu Edna Michell (studenta renumitului Yehudi Menuhin). Momente importante în cariera muzicală a artistului sunt: activitatea în componența Cameratei Ninei Beilina – „Bacchanalia”  și   Williamsburg Symphony, în calitate de  concertmaestru (2002). Din 2012 activează în cadrul Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă, iar în 2013 devine membru al Ansamblului de acordeoniști „Concertino”. De-a lungul anilor a concertat ca solist cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Națională a Companiei  „TeleRadio Moldova”, Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă. În prezent este solist al Concertino Accordion Band și concertmaestru al Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă.

Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)

Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16/ Telefon: 0251.414.698

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns