„Anotimpuri” de Vivaldi, la Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu”

Divertisment

ANOTIMPURILE de VIVALDI

SOLIST și CONDUCEREA MUZICALĂ

DAN  PREDOI

La clavecin: Corina Stănescu

Orchestra de cameră a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, condusă muzical de solistul Dan Predoi, invită publicul vineri, 10 iulie, ora 20:00 la Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu” să asculte celebrele „Anotimpuri” de Antonio Vivaldi. În anul 1725, compozitorul veneţian a publicat faimoasa culegere de 12 concerte, op. 8, (“Il cimento dell’armonia e dell’inventione”), din care primele patru sunt cunoscute sub titlul “Anotimpurile”. Tema timpului revine frecvent sub diferitele ipostaze ale diviziunilor sale, dar mai cu seamă anotimpurile îşi vor impune imaginea în variate expresii artistice.

Dan Predoi s-a născut la Craiova și a absolvit succesiv Liceul de Artă din Bănie și Universitatea Națională de Muzică din București (clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi). A urmat și cursuri de perfecționare cu Liviu Prunaru, Ștefan Gheorghiu, Eugen Sîrbu, precum și cursurile programului Erasmus la Universitatea din Viena, la clasa prof. Michael Frischenschlager. A cucerit numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: laureat al Olimpiadelor Naționale în perioada 1995-2000, Premiul I la Concursul „Geminiani” (Verona, 2006), Premiul II la concursurile „Mihail Jora” București (2004), „Orpheus” Târgu Jiu (1997) și „Citta di Stresa” (Italia), finalist la Concursul „Alexander Tansman” (Łódź, Polonia, 2004). A fost artist instrumentist în cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” București (2004-2007), Orchestrei de Cameră Radio București (2006-2007), Orchestrei Simfonice din Salonic (Grecia, 2007-2009). Din 2009 este artist instrumentist în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova și profesor de vioară la Liceul de Arte „Marin Sorescu”. A efectuat turnee de concerte în Germania, Italia, Spania, Iran, Franța, Austria, Grecia și a susținut recitaluri în România (București, Craiova), Italia (Narni, Napoli, Verona), Finlanda (Helsinki), Spania (Melilla), Austria (Viena).

Importanţa creaţiei instrumentale vivaldiene, simbolizată ideal de seria celor patru concerte inspirate de cele patru anotimpuri, vine din autoritatea cu care el a ştiut să respingă structura de concerto grosso a lui A. Corelli, pentru a impune forma mai scurtă (între opt şi zece părţi) a concertului cu solist în doar trei părţi simetrice (repede – lent – repede). Solist el însuşi, Vivaldi practica cu mare naturaleţe această formă concertantă, atunci când sonata, simfonia sau cvartetul erau, de asemenea, pe punctul de a-şi face apariţia.

Vivaldi este unanim considerat a fi compozitorul care a conferit cea mai mare strălucire genului numit concerto în perioada barocului. De altfel, o analiză a întregii creaţii vivaldiene ar putea constitui argumentul principal al ideii spiritului concertant care traversează de la un capăt la altul nu numai lucrările sale instrumentale, dar şi pe cele de scenă sau religioase.

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitație care se procură, în limita locurilor disponibile, de la agenția de bilete a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr. 16, luni-vineri, orele 08:00-16:00 şi de la Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”, vineri, orele 19:00-20:00. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns