Pacienţii cu afecţiuni endocrine grave, fără consult de specialitate după desfiinţarea clinicii din Craiova

Social

Mii de pacienţi din Oltenia cu afecţiuni endocrine grave, printre care şi copii, nu îşi mai pot reevalua starea de sănătate şi beneficia de tratamentul corespunzător, după ce, pe perioada stării de urgenţă, spaţiul în care funcţiona Clinica de endocrinologie a Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova a fost reamenajat ca maternitate pentru gravidele SARS-COV-2 din judeţul Dolj.

Această reamenajare s-a făcut deşi în cadrul spitalului mai existau două secţii de obstretică-ginecologie, care au fost însă închise.

Managerul Spitalului „Filantropia”, Liviu Radu, a declarat pentru AGERPRES că secţia de endocrinologie funcţionează în acest moment doar pentru pacienţii suspecţi şi cei cu COVID-19, însă se caută soluţii la nivel local să îşi poată relua activitatea şi pentru ceilalţi pacienţi.

„Secţia de endocrinologie funcţionează în acest moment doar pentru pacienţii suspecţi şi cei cu COVID-19, aşa cum a fost specificat în ordinul ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, modificat de Ordinul 623. În momentul de faţă căutăm soluţii împreună cu DSP Dolj, să vedem cum putem da drumul şi pentru pacienţii non-COVID, nu numai pe endocrinologie, ci pe toate secţiile”, a spus managerul Liviu Radu.

Potrivit sursei citate, în această perioadă în toate secţiile spitalului au existat pacienţi, însă a fost o adresabilitate foarte mică din cauza restricţiilor. „În acest moment căutăm să vedem cum realizăm circuitele, astfel încât să putem primi şi pacienţii non-COVID”, a mai spus managerul Spitalului Filantropia” din Craiova.

Medicii endocrinologi din Craiova şi celelalte cadre medicale din cadrul clinicii, care în prezent lucrează în secţiile ale căror spaţii nu au fost desfiinţate, au solicitat conducerii spitalului şi DSP să găsească soluţii rapide pentru relocarea activităţii, având în vedere şi faptul că aceasta este singura clinică de endocrinologie din Oltenia care asigură şi pregătirea de specialitate a studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova şi a rezidenţilor, care au în programul de pregătire stagii de endocrinologie.

„Vă rugăm să întreprindeţi măsuri concrete pentru a ne putea relua activitatea, deoarece nu este de neglijat starea de sănătate a pacienţilor cu afecţiuni endocrine grave, a căror viaţă poate fi pusă în pericol, de tip: adenoame hipofizare, adenocarcinoame tiroideine, insuficienţă suprarenală, tireotoxicoze, guşi compresive, precum şi starea de sănătate a copiilor cu nanism hipofizar, care necesită internare pentru reevaluare, într-o clinică universitară de profil”, se precizează în solicitările medicilor.

Aceştia solicită reluarea activităţii în acelaşi corp de clădire pe care l-au eliberat, la decizia şefului secţiei de endocrinologie, care este de altă specialitate (diabetolog), întrucât spitalul dispune de spaţiile goale ale celor două secţii de obstretică-ginecologie în care ar putea amenaja maternitatea COVID, care, în această perioadă, a tratat 4 paciente suspecte de COVID-19.

Mai mulţi pacienţi cu afecţiuni endocrine grave susţin că în această perioadă au sunat la spital pentru a se programa la consultaţii şi au fost informaţi că „endocrinologia s-a desfiinţat”. „Am sunat la spital, la telefoanele la care făceam de obicei programările mi s-a răspuns că endocrinologia s-a desfiinţat. Înţeleg că a fost o reorganizare în perioada asta, dar noi, cei care nu avem coronavirus, unde ne putem trata?”, a declarat unul dintre pacienţi.

În anul 2015, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a demarat o reorganizare a spitalului, fără avizul Ministerului Sănătăţii, în urma căreia activitatea secţiei de endocrinologie a fost restrânsă, iar după un an secţia a fost închisă şi medicii au fost trimişi acasă. În anul 2018, ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a răspuns unor adrese coroborate venite din partea SJU Craiova, Spitalului Municipal Filantropia, Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi Primăriei Craiova şi a emis un ordin prin care a fost modificată structura organizatorică a SJU: s-a înfiinţat un compartiment de genetică medicală cu 5 paturi şi s-a desfiinţat secţia de endocrinologie cu 25 de paturi.

Acest ordin a fost invocat de către Spitalul Municipal Craiova în cererea depusă Consiliului Local (CL) prin care a solicitat, în martie 2018, înfiinţarea Clinicii de endocrinologie. „Având în vedere desfiinţarea secţiei clinice endocrinologie cu 25 de paturi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi preluarea personalului didactic de către Spitalul Clinic Municipal Filantropia, în conformitate cu art.I pct.4 din ordinul Ministrului sănătăţii nr.36/12.01.2018, pentru modificarea şi completarea Anexei la ordinul ministrului nr.1097/2017 privind aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, (…) solicităm înfiinţarea secţiei de endocrinologie cu 30 de paturi, din care 10 sunt destinate compatimentului diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice”, se precizează în hotărârea CL Craiova privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, pentru anul 2018.

Potrivit datelor DSP Dolj, la nivelul judeţului, numărul cazurilor noi de îmbolnăviri pe an, în ceea ce priveşte bolile endocrine, este de circa 1.050, iar în ultimii 10 ani media anuală a morbidităţii spitalizate a fost de 4.560 de cazuri. Pe grupe de vârstă, numărul cazurilor de boli endocrine este de 124 la copiii sub 1 an, 321 la copii între 1 şi 4 ani, 207 la copii între 5 şi 14 ani, 1.374 la persoane între 15 şi 64 de ani şi 763 la persoane de peste 65 de ani. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns