Domeniul Coroanei Segarcea, vinul care a făcut istorie alături de Familia Regală

Divertisment

Cultivarea viței-de-vie și producerea vinului în zona Segarcea (județul Dolj) este menționată scriptic încă din 1557, într-un document prin care Pătrașcu cel Bun, tatăl lui Mihai Viteazu, dăruia ca zestre fiicei sale Maria ‘pământurile Segarcei’, viile și vinurile de aici fiind bine cunoscute la acea vreme.

Situată la sud de Craiova, la 28 km pe drumul județean Craiova — Bistreț și la 37 km pe calea ferată Craiova — Calafat, Segarcea este străbătută de paralela 44, paralelă a vinurilor de calitate, iar arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlată (DOC) ‘Segarcea’ cuprinde orașul Segarcea, comuna Lipovu (satele Lipovu și Lipovu de Sus) și comuna Cerăt (satele Cerăt, Malaica).

Producătorii din zonă pot completa denumirea cu unul din numele plaiurilor viticole precum Dealu Robului, Pietriceaua, Grădina Popești, Dealu Viilor, Malaica, La Carieră, La Tufan, Dealu Lipovului.

Vinul produs la Domeniul Coroanei Segarcea, ‘un vin pentru un rege’, este vinul care a făcut istorie alături de Familia Regală. După proclamarea Regatului, mai mulți oameni politici au considerat de cuviință ca, în conformitate cu noul statut al țării, să creeze și un domeniu al Coroanei, format din 12 moșii ale statului, în diverse zone din țară, pe care regele să-l administreze cum crede de cuviință și asupra căruia să aibă doar drept de uzufruct. Și după dezbateri aprinse pro și contra în Parlament, la 10/22 iunie 1884 a fost votată legea prin care ia ființă Administrația Domeniilor Coroanei (ADC) care cuprind 12 moșii — Sadova și Segarcea (jud. Dolj), Rușețu (jud. Brăila), Cocioc (jud. Ilfov), Gherghița (jud. Prahova), Domnița (jud. Râmnicu-Sărat), Dobrovăț (jud. Vaslui), Mălini, Borca, Sabașa-Farcașa (jud.Suceava), Bicaz (jud. Neamț) și Bușteni, cu munții Clăbucetul Taurului și Caraiman (jud. Prahova).

Rolul domeniilor era de a susține financiar Casa Regală și de a constitui centre de implementare și răspândire a tehnicilor agricole de ultimă oră ale vremii. Dintre aceste 12 moșii, cea de la Segarcea a fost singura căreia specialiștii agronomi și viticultori coordonați de Florian Davidescu și Dobre Rădulescu, datorită amplasării și condițiilor pedoclimatice existente, i-au dat drept destinație cultivarea viței-de-vie. De atunci, vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea au însoțit Familia Regală în timpul dineurilor diplomatice și evenimentelor oficiale și au fost martorele evenimentelor istorice, ca un tăcut și loial servitor.

Amprenta domniei Regelui Carol I (1866-1914), perioadă în care are loc dezvoltarea statului român modern, a străbătut timpul și a rămas până astăzi la Domeniul Coroanei Segarcea, unde, chiar de la intrare, pe aleea principală bine ‘păzită’ de pinii seculari, ai sentimentul perenității, al ordinii, al lucrului bine făcut, al clasicului și eleganței. Iar miile de trandafiri, și ei cu istoria și rostul lor, îți spun că te afli pe un tărâm binecuvântat sau pe ‘un pământ mult visat’, așa cum s-ar traduce Segarcea din limba latină. În primii ani, la Segarcea a fost înființată o pepinieră de viță de vie, unde se cultivau 60 soiuri. Ulterior a luat naștere plantația de viță de vie, pe o suprafață de 300 ha. Între 1906 — 1908, pe baza proiectului a doi arhitecți, Iosif Exner și Jean Pompilian, s-a ridicat crama, sub coordonarea lui Ștefan Făgădău. A fost una dintre primele construcții din beton armat din România. Construită în formă de cruce greacă, aceasta folosea principiile vinificării gravitaționale și purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale și cununa de crini regali, care îi împodobeau intrarea. De altfel, crama Domeniului Coroanei este astăzi punctul de atracție al orașului Segarcea și, alături de Mănăstirea Segarcea, este cuprinsă în lista monumentelor istorice cu valoare de patrimoniu de interes local, 10% din actuala cramă reprezentând vechea clădire.

‘În luna iunie am împlinit 130 de ani de existență și am marcat momentul prin mai multe evenimente: am lansat o carte, am organizat degustări, am făcut relevee ale vechilor clădiri construite în timpul regelui aici la noi pe plantație. Și tot sărbătorim din iunie încoace. Urmează să lansăm și în mod oficial în această toamnă noua gamă de vinuri care se numește Vardo, care este deja disponibilă pe piață de vreo lună, pentru că am lansat-o neoficial la 1 august. Istoria noastră începe în 1884, moment în care se înființează cele 12 domenii ale Coroanei. În județul Dolj se înființează două: unul la Sadova, Domeniul Coroanei Sadova și Domeniul Coroanei Segarcea. La Sadova specificitatea acelui domeniu consta în exploatarea lemnului, iar aici — exploatarea viței de vie. De fapt, dintre toate cele 12 domenii ale coroanei, singurul destinat producerii unui vin care să deservească Casa Regală și dineurile de acolo a fost ales Segarcea datorită amplasării noastre pe faimoasa paralelă de aur sau paralela 44, cât și a condițiilor pedoclimatice existente aici. Noi, de exemplu, pe sezon avem 1.440 de ore de soare, de aceea dintre cele 300 de hectare, cât reprezintă plantația noastră, 60% sunt reprezentate de soiurile roșii, 30% de soiurile albe și 10% de soiurile aromate’, povestește Claudia Alstani, directorul de marketing al SC Domeniul Coroanei Segarcea SRL, firmă care aparține familiei Cornelia și Mihai Anghel.

În anul 2002, Mihai Anghel a achiziționat de la stat Crama Segarcea și de atunci a investit circa 40 milioane euro din fonduri europene și fonduri proprii, în refacerea plantației și a cramei și în achiziția de utilaje ultramoderne.

‘Din toate cele 300 de hectare avem o parcelă istorică, în Grădina Popești, unde am redescoperit Tămâioasă Roză, de peste 100 de ani. Strugurele face parte din aceeași familie cu soiul nobil Muscat Rouge de Frontignan, care se găsea odată în sudul Franței, în regiunea Frontignan. Multiplicarea Tămâioasei Roze s-a făcut folosind ochi prelevați anual din cei aproximativ 2.000 de butași care au supraviețuit în podgoria de la Segarcea timp de un secol. În prezent există o suprafață de 14 ha plantate cu acest soi, Domeniul Coroanei Segarcea fiind unicul posesor al acestui strugure. În rest, celelalte plante sunt noi fiindcă în 2002 când domeniul a fost achiziționat de actualii proprietari, familia Anghel, venea dintr-o perioadă de paragină avansată. Din 1884 până în 1948 domeniul a fost administrat de Casa Regală, regele nefiind niciodată proprietar. Din 1948 până în 1989 a fost folosit de regimul comunist, sub denumirea de IAS Segarcea, dar vinificația nu s-a întrerupt. Și din 2002 este proprietate privată a familiei Anghel. Doamna Cornelia Anghel este cea care face vinul și domnul Mihai Anghel este cel care se ocupă de partea financiară a afacerii. Doamna Anghel este de profesie medic cardiolog, însă a renunțat la medicină și este aici cu noi în plantație, în vie, în cramă. Are și o consultantă pe vinificație, doamna Ghislaine Guiraud, consultantul oenolog din Franța, profesoară de analiză senzorială la facultatea din Montpelier. Deci vinul de la Domeniul Coroanei Segarcea este făcut de femei’, a mai afirmat Claudia Alstani.

Crama a fost construită în perioada 1906-1908, are forma unei cruci și este o cramă gravitațională, cu patru nivele, drumul pe care îl parcurge strugurele de la etapa de fruct la etapa de vin făcându-se gravitațional, prin cădere de la un nivel la altul. ‘La nivelul unu avem recepția strugurilor: acolo avem cântare, pentru că trebuie să știm cât scoatem la hectar, toate vinurile noastre fiind vinuri cu Denumire de Origine Controlată. În medie avem 6-8 tone la hectar. După ce sunt cântăriți, strugurii sunt puși într-un buncăr, iar din acel buncăr ajung în desciorchinător — este aparatul cu ajutorul căruia se separă rahisul sau ciorchinele de bob și astfel se ajunge la nivelul al doilea, la prese. La nivelul al treilea are loc fermentația alcoolică sau transformarea zahărului din fruct în alcool cu degajare de CO2, iar la nivelul al patrulea avem baricurile sau butoaiele unde are loc maturarea sau învechirea vinului în lemn. Foarte aproape de cramă avem un taluz, un delușor de pământ special construit cu tei bătrâni pentru a menține temperatura constantă în interiorul cramei pe toată durata anului. De aceea cele 13 grade din cramă reprezintă temperatura natural menținută în cramă, diferența termică între vară iarnă fiind de 1-2 grade Celsius. Deci iarna sunt cam 11 grade’, ne-a mai povestit Alstani.

În fața cramei se află un bust al Regelui Carol I, realizat de sculptorul Ovidiu Ciobotaru, care a fost inaugurat pe 14 septembrie 2010, moment în care Domeniul Coroanei Segarcea a devenit furnizor oficial al Casei Regale a României pe vinuri liniștite. Bustul a fost dezvelit chiar de Regele Mihai, care a venit la Segarcea după o absență de decenii, împreună cu Principesa Margareta și Principele Radu.

Motto-ul Domeniului Coroanei Segarcea este ‘Numquam sine studio’ (Nimic fără pasiune), iar sigla are în centru literele ADC — Administrația Domeniilor Coroanei, care era și pecetea, coroana lui Carol I deasupra, acvila cu crucea dedesubt și, de jur împrejur, o ramură de crin și alta cu motive tradiționale.

‘Din punct de vedere al portofoliului avem mai multe game și colecții. Toate vinurile sunt seci, cu o singură excepție, Tămâioasă Roză, vinul nostru vedetă care este singurul vin de desert sau demidulce cu 27 grame zahăr rezidual la litru. Domeniul Coroanei Segarcea este numele generic de brand pentru gama completă destinată HoReCa, magazinele specializate și retail, alcătuită din subgamele Elite, Prestige, O sută douăzeci și cinci de ani CXXV — colecția specială aniversară — și Tămâioasa Roză. Toate aceste produse vorbesc despre cea mai profundă filosofie a brandului: calitate înaltă sub blazonul regalității. Gama de retail sau destinată comercializării în hipermakuri se numește Elite și are trei vinuri albe — Feteasca Albă, Sauvignon Blanc și Chardonnay și trei vinuri roșii — Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon. Gama noastră HoReCa destinată comercializării în restaurante și magazine specializate se numește Gama Prestige și are cinci vinuri albe — Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay și Tămâioasă Românească și cele trei vinuri roșii. Toate vinurile roșii sunt vinuri baricate, adică petrec o anumită perioadă de timp în butoiul denumit baric. Baricul clasic bordelez are o capacitate de 225 litri, în Bourgogne poartă numele de ‘piece’ și are 228 litri. Am încercat și cu furnizori români, însă până acum doar vinul este segărcean, pentru că sticlele le aducem din Italia, dopurile din Portugalia, iar etichetele le tipărim în Italia’, a mai afirmat Claudia Alstani.

Colecțiile Premium ale Domeniului Coroanei Segarcea sunt ‘Minima Moralia’ cu vinurile ‘Sinceritate’, ‘Onoare’, ‘Speranță’, ‘Recunoștință’, ‘Respect’ și ‘Dăruire’ și Principesa Margareta, o colecție specială de vinuri care celebrează noblețea și umanitatea. ‘Minima Moralia poate fi o definiție a valorilor umanității noastre, iar un vin care se numește Minima Moralia nu poate să accepte jumătăți de măsură, ci doar să caute simplitatea perfecțiunii. Minima Moralia este numele setului de valori pe care s-a construit umanitatea: piloni stabili, ancorați puternic, dar înalți cât universul. Și de ce ar vrea cineva să mediteze la principii de viață în timp ce savurează un pahar cu vin? Pentru că legătura între valori și vin este eternă, iar vinul și moralitatea par să aibă rădăcini comune. Toate acestea sunt cupaje speciale, baricate și mature, așa cum numai maturitatea știe să șlefuiască un caracter: Onoare—cupaj de Fetească Albă, Chardonnay baricat, Chardonnay nebaricat, Sauvignon Blanc, Pinot Griș, un vin alb sec; Respect — cupaj de Cabernet Sauvignon și Marselan, vin roșu sec; Dăruire — cupaj de Syrah, Cabernet Sauvignon și Marselan, vin roșu sec; Speranță — cupaj de Pinot Noir roze, Pinot Gris roze, Cabernet Sauvignon roze, vin roze sec; Recunoștință — Cabernet Sauvignon, roșu sec; Sinceritate — Viognier baricat, Viognier nebaricat și Tămâioasă Românească, un vin alb sec’, spune Alstani.

Cea de-a doua colecție Premium este ”Principesa Margareta” și este realizată în cinstea fiicei moștenitoare a Regelui Mihai I. ‘Domeniul Coroanei Segarcea s-a inspirat pentru această colecție din caracterul nobil al Principesei Margareta, care își dedică viața susținerii tinerelor talente ale României, dar și bătrânilor ei. O reputație impecabilă a inspirat un vin cu trăsături nobile și un spirit profund. Cele două vinuri ALB — un cupaj realizat din 45% Viognier baricat în baricuri de salcâm și stejar, 15% Viognier nebaricat, 20% Pinot Gris și 20% Chardonnay, vin alb, sec și ROȘU, primul vin românesc realizat 100% din soiul Marselan, plantat în premieră în viile de la Segarcea în 2005, este un vin baritat, iar pentru acest vin producția a fost limitată la 6 tone de struguri per hectar, asigurând astfel un extract deosebit’, spune Alstani.
Și pentru că noblețea obligă, Domeniul Coroanei Segarcea investește foarte mult în imagine și ambalaje, etichetele cu emboss, care dau impresia că sunt puse manual, fiind tipărite în Italia, de unde sunt aduse și sticlele. Și la fiecare sticlă culoarea capsulei sau capișonului urmărește culoarea vinului.

Iar dacă timpul pune în umbră aristocrația regală, vinul românesc de la Domeniul Coroanei Segarcea, denumire greu de pronunțat și de ținut minte pentru străini, promite să redescopere o lume veche de un secol și să-i păstreze spiritul viu, motiv pentru care pentru piața internațională a creat gama de vinuri ‘Blue Train’, nume cu o adâncă relevanță, atât pentru istoria țării, cât și a domeniului în sine, fiind în același timp memorabil și ușor de recunoscut ca simbol în întreaga lume. Blue Train a fost trenul aristocrației europene încă din zorii secolului al XX-lea. În România ‘Trenul Albastru’ a trăit o viață glorioasă: construit pentru Carol I, trenul i-a purtat mereu în drumurile lor prin secol pe regii și aristocrații României către îndatoriri importante și a fost martorul unei istorii frământate. Gama ‘Blue Train’ conține vinuri roșii, albe și rose, aceeași gamă de vinuri care se pot găsi sub brandul local Domeniul Coroanei Segarcea ? Prestige. Pe toate etichetele din gama Blue Train sunt scrisori, pe fiecare vin fiind câte un text. Au fost alese scrisori, pentru că la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, când, așa cum spunea Marin Preda, timpul avea suficientă răbdare cu oamenii, atunci când s-au înființat și Domeniile Coroanei, ca un detaliu al epocii surprins în brandingul și marketingul extern al firmei, scrisorile circulau pe tren. Așadar pe etichete se pot citi, în limba engleză, scrisori între doi amici, scrisori prin care este precizată o mutare de șah, pentru că șahul se desfășura tot prin scrisori, motiv pentru care o partidă putea dura ani întregi, dar și o scrisoare de dragoste pe eticheta vinului roșu.

Crama Domeniul Coroanei Segarcea a obținut din 2007 și până acum circa 90 de medalii la concursuri internaționale organizate în America, Europa și Asia. Printre cele mai importante premii obținute de vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea se numără: Medalia Nova de Diamant obținută de vinul ”Principesa Margareta” alb la concursul Femmes et Vins du Monde, Monaco 2012, dar și de Tămâioasa Roza la ediția din 2014 a aceluiași concurs; Medalia de aur cu mențiunea Best of Class și 91 puncte obținută de Tămâioasa Românească milezim 2011 la concursul Los Angeles International Wine and Spirits Competition, SUA 2012; Medalia de Aur cu mențiunea Best Merlot în România pentru Merlot Prestige milezim 2007, la concursul Mondial du Merlot, Elveția 2010.

Toate cele patru vinuri — Patima Serii — Fetească Neagră, Picătura Vieții — Touriga Nacional, Puterea Voinței — Cabernet Franc și Marselan și Adierea Vântului — Syrah, care compun recent lansata gamă Vardo (‘caravană’ în limba romani) cu vinuri inspirate din viața țiganilor, comunitate importantă în zona Segarcea, au fost medaliate la ediția 2014 a China Wine & Spirits Awards. În total, Domeniul Coroanei Segarcea a câștigat 10 medalii, dintre care trei medalii duble de aur (double gold).

Actualii proprietari intenționează ca în acest an să deschidă un muzeu în partea turistică a cramei unde vor fi expuse sticlele de pe vremea regilor pe care le-au găsit în vinotecă, dar și sticle cu sigla IAS Segarcea. Ei spun că spiritul Domeniului s-a transmis și este păstrat și în prezent în vinotecă, unde există un adevărat tezaur oenologic. Printre cele mai vechi vinuri din colecția păstrată aici se numără vinuri de la 1917 și până în anii 1974. Sticlele din perioada regalității poartă coroana regală a suveranului din acea perioadă, iar forma lor de atunci a servit drept inspirație în alegerea sticlelor pentru vinurile actuale.

Iar martorii timpului continuă să spună povestea începuturilor la Domeniul Coroanei Segarcea. În prezent în podgorie există și peste 30.000 de cuiburi de trandafiri a căror istorie a început tot în urmă cu 130 de ani, când trandafirii au fost plantați pe post de senzor, pentru că au aceiași dăunători ca vița de vie și anunțau viticultorilor vremii bolile specifice viei. Deși în prezent cunoștințele despre viticultură au evoluat, iar specialiștii nu se mai iau după semnele arătate de trandafiri, acum aceștia au rol estetic. Pe aleea principală există flori de toate culorile, însă în plantație culoarea trandafirului urmărește culoarea strugurelui și de aceea majoritatea florilor sunt roșii, cu petale mai bătute sau mai largi, în total 15 soiuri de trandafiri. Tot de la începuturi mai sunt câțiva martori care au supraviețuit trecerii timpului: pinii seculari care se află de-a lungul aleii principale, delimitând extremitățile plantației și arătând punctele cardinale, calea ferată ce face legătura între Craiova și Calafat, străbătând plantația chiar prin fața cramei, și telegraful. Pe hârtie, această cale ferată a fost înființată tot în 1884, însă a devenit funcțională în 1895 și era folosită de rege pentru a ajunge la Domeniul Segarcea cu Blue Train.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns