Deschiderea Stagiunii 2020/2021 a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova

Divertisment

VINERI,  2  OCTOMBRIE  2020,  ORA  19:00

Deschiderea stagiunii 2020/2021

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

DIRIJOR

CRISTIAN  OROȘANU

SOLIST

EMIL  VIȘENESCU, clarinet

În program:

Mihail Jora: „La Piață”, suită simfonică (orchestrația: Andrea Riderelli)

Adrian Iorgulescu: Concertul pentru clarinet, orchestră de coarde, pian și percuție (primă audiție)                            

Tiberiu Olah: Simfonia nr. 1         

Deschiderea Stagiunii 2020/2021 a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova va fi un regal al muzicii româneşti, cu doi invitaţi de excepţie – dirijorul CRISTIAN OROŞANU şi solistul EMIL VIŞENESCU –  nume consacrate ale scenei naţionale şi internaţionale. Evenimentul va avea loc vineri, 2 octombrie 2020, ora 19:00, în sala de concerte a instituției noastre, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.

Printre semnatarii actului de naştere s-au numărat Ion Nonna Otescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Filip Lazăr, Dimitrie Cuclin, Mihail Andricu, Theodor Rogalski, Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu, iar George Enescu – aflat în străinătate – a acceptat să devină preşedintele Societăţii Compozitorilor Români (actuala UCMR). În programul serii sunt trei lucrări reprezentative ale artei componistice româneşti: Mihail Jora – „La Piață”, suită simfonică (orchestrația: Andrea Riderelli), Adrian Iorgulescu – Concertul pentru clarinet, orchestră de coarde, pian și percuție (primă audiție) şi Tiberiu Olah – Simfonia nr. 1.

Cristian Oroşanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, care se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinînd 35 de titluri de operă și peste 500 de lucrări simfonice. Cariera sa internațională a început în 2005, cînd a obținut premiul al 2-lea al Concursului Internațional Malko de la Copenhaga, premiul Criticii Muzicale din România și angajamentul de a dirija Orchestre de Paris la Festivalul liric de la Aix-en-Provence. Cristian Oroşanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre la Hyogo în Japonia și a creat orchestra „Kamerata Kronstadt” în România. Este pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice. Astfel, creează o orchestră internațională de seniori și plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos. Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” la București.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clarinetistul Emil Vişenescu a urmat studiile de masterat în Elveţia, în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Berna-Biel, avându-l ca profesor de clarinet pe Ernesto Molinari. În anul 2010, şi-a încheiat studiile universitare de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmând ca în 2014 să devină Profesor Doctor Asociat al aceleiaşi instituţii. Între anii 1992 şi 1997 a participat la diverse cursuri de măiestrie, având îndrumători pe: Stephan Korody-Kreuzer, Joszef Balogh, Aurelian Octav Popa, Karl Leister, Walter Boeykens. Emil Vişenescu este laureat al concursurilor internaționale de clarinet „Aurelian Octav Popa” (1994), „Jeunesses Musicales” (1996), „Martha Moser Award-Biel” (2000) şi „Tschumi-Preis Musik” din Berna (2002). Începând din anul 1993, este clarinetist în orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, membru fondator al trioului „Mozaic”, membru al ansamblului „Profil Simfonietta” şi membru al orchestrei de cameră „Virtuozii”, Bucureşti.

Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)

Agenţia de bilete, Calea Unirii, nr.16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00  

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns